čtvrtek 25. února 2010

iTALC

iTALC - Intelligent Teaching And Learning with Computers (Inteligentní výuka a vzdělávání za pomoci počítačů)
Patříte mezi ty, kteří se snaží s žáky vyučovat pomocí nových moderních metod? Navštěvujete v hodinách svých předmětů počítačovou učebnu a zažili jste pocit, že někteří z žáků nedělají to co by jste po nich chtěli? Chcete žákům pomoci při práci na PC? Chcete si ulehčit práci v počítačových a multimediálních učebnách? Tak i pro vás je určen program iTALC.
Program funguje na principu klient-server, kdy klientské aplikace nainstalujete na počítače studentů a „serverovou“ verzi na učitelský počítač (postup instalace). Výhodou programu je, že běží jak ve Win, tak na Linuxu. Je vydáván pod licencí GNU GPL – jeho použití je tedy zdarma!

Jaké možností program nabízí:

- přehledový mód (zobrazí přehled dostupných počítačů – sledujete co žáci dělají)

- ukázka přes celou obrazovku (můžete zobrazit svou obrazovku na všechny dostupné PC – vlastně nahrazuje dataprojektor)

- zamknout/odemknout vše (pro upoutání vašich žáků uzamknete jejich PC – jejich obrazovka bude černá - např. při písemce nemají mít studenti přístup k PC)

- textová zpráva (pomocí tohoto módu pošlete všem zprávu – např. úkol)

- zapnout/vypnout/odhlásit (základní ovládání ostatních PC přímo z hlavního počítače)

- obrazovka studenta (jednotlivé počítače a tedy i studenty můžete vzdáleně ovládat – např. když si student neví rady, můžete uzamknout jeho PC, když nedělá co dělat má, vyfotit jeho obrazovku, nebo ukončit jeho činnost)

Tento program plně využívám a maximálně se mě v hodinách zeměpisu a informatiky osvědčil!!! Škoda, že ještě není dostupná verze, ve které by se dal omezit přístup na internet a na některé jeho stránky. Ale poslední informace jsou takové, že se na tomto rozšíření pracuje.

Oficiální stránky: http://italc.sourceforge.net/
Všechny důležité informace pohromadě: http://italc.sourceforge.net/wiki/

18 komentářů:

  1. Zdravím, uvažujeme o nasazení programu na naše učebny, nicméně nás trápí jedna záležitost - ochrana osobních údajů. Nemáte někdo zkušenost či vědomost jak je to s iTalcem pro právní stránce? Je možné nasadit iTalc a tím defacto sledovat činnost dětí ve výuce? Není to porušení ochrany osobních údajů? Asi je nám všem jasné, co je "správné" - ve výuce mají děti sledovat co se děje u katedry a ne na internetu, ale je podle práva "vhodné" sledovat a případně zasáhnout?

    OdpovědětVymazat
  2. Děti přece využívají školní síť a školní připojení, tak škola může monitorovat co se na její síti děje. A odhlášení studenta není žádným porušením osobních dat. Koneckonců byste nemohli používat ani třeba Kerio pro ochranu sítě, protože monitoruje uživatele.
    A Italc doporučuju - za 0,-Kč je to spousta muziky. Chcete aby dávali žáčci pozor, co se děje u katedry - stačí zamknout počítače a máte pozornost hned.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že v žádném případě o zasahování do soukromých údajů nejde. Studenty kontroluji pouze při práci ve výuce a tam pracují s daty, které jim předem připravím nebo na ně odkáži pomocí hypertextu. Pokud dělají něco jiného porušují školní řád, jde vlastně o jistou formu nepozornosti nebo vyrušování…

    OdpovědětVymazat
  4. s tím zamknutím PC- máme italc ve škole a stačí pc restartovat nebo zapnout po zamčení ostatních a je odblokován, takže žák si v pohodě aniž by to učitel zjistil brouzdá po internetu.

    OdpovědětVymazat
  5. Když si toho učitel nevšimne, tak pak to není o italcu, ale o něčem úplně jiném, do úplně jiné diskuse.

    OdpovědětVymazat
  6. jistěže to patří do jiné diskuze, ale snažím se tu říct, že i tenhle SW se dá velmi lehce obejít

    OdpovědětVymazat
  7. Nevím, ale podle mě neslouží iTalc jenom k tomu, abych někoho hlídal, ale má řadu možností jak žákům pomoci v jejich práci. Usnadnit práci učiteli (např. pomocí zobrazení plochy jeho PC) a zároveň mít přehled o tom co se právě v učebně děje. Myslím, že už je pomalu na čase, aby si i žáci uvědomili, že jsou zodpovědní za své chování a začali přistupovat ke vzdělávání zcela jiným způsobem. Tak jak se sluší na malou zemi, která může v tomto příšerně náročném prostředí uspět jedině tak, že její občané budou přínosem pro okolní silné ekonomiky. Kdo to nepochopí, tak se zřejmě se špatnou potáže...

    OdpovědětVymazat
  8. Italc na windows 7 - demo mód

    Dobrý den.

    Mám na Win 7 nainstalovaný nejnovější 64Bit Italc.
    Vše chodí, akorát při zapnutí Demo(posílání obrazu z PC učitele na obrazovky žáků)
    se na žákovských PC ukáže černá obrazovka a vlevo nahoře IP adresa učitelkého PC a připojovací port 11400(Demo port) : Nevíte náhodou, jak tento Demo mód rozchodit ?

    akbrv@seznam.cz
    Děkuji za pomoc.

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, Italc se tímto způsobem dá obejít, ale to už není o obcházení, ale o neochotě učiteů se vyuce věnovat a ohlídat si případné vypínání PC.Pokud má učitel zájem o kvalitní vyuku, tak si žáky pohlídá i bez Italcu, natož s ním. Je to pouze o lidech.

    OdpovědětVymazat
  10. Nevíte, jestli už náhodou není verze s přídavkem, že se dá zablokovat internet?

    OdpovědětVymazat
  11. To bohužel nevím.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj,
    mám v jedné učebně naistalované klienty a potřeboval bych se na ně "dívat" ze dvou učitelských PC. Jeden se mi spárovat povedlo, ale druhý ne. Poradí mi někdo, jak přinutit druhý učitelský aby taky pracoval se stejnými veřejnými klíči? Jestli to teda vúbec jde.
    Předem moc děkuji
    Danek

    OdpovědětVymazat
  13. Jde - stačí je nakopírovat. Používám iTalc v učebně a ještě učebny sleduji ze svého NB a funguje to.

    OdpovědětVymazat
  14. No tak co teda dělám špatně? :-(
    když vnutím (nakopíruju) public key z prvního učitelského pc do druhého, tak to na mě řve, že nejde spárovat a že je problém s klíčem. Tak nevím. Kopíruješ ještě něco dalšího?
    Dík Danek

    OdpovědětVymazat
  15. Jenom kopíruju adresář - nic víc. Ale na druhou stranu mám instalaci na jednom, PC, žádný problém, jenom mi ho nezamyká a taky netuším proč.

    OdpovědětVymazat
  16. Byl jsem tak fixovaný na Public key, že jsem zapoměl u řídícího na Private key.
    Ale jinak takový blb nejsem.
    Dik Danek

    OdpovědětVymazat
  17. Povedlo se někomu spustit ten Demo Mode? Mám přesně stejný problém jako výše zmíněný (žákovi se zobrazí IP adresa mého počítače a černá obrazovka, dále jen Connecting...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skuste pozriet na tomto linku: http://wiki.svsbb.sk/images/public/instalaciaiTalcu2-0-1.pdf
      Ak pouzivate

      Vymazat