úterý 23. února 2010

Peklo jménem Haiti

Video příloha: 360-ti stupňové video z místa zemětřesení (zdroj a další videa: Immersive Media Haiti)



Již od roku 1492 se píší krví novodobé dějiny Karibského ostrova Hispanola. Dvě století stačili španělským kolonizátorům k vymícení původních obyvatel ostrova, kteří hynuli při těžbě zlata a na následky neštovic.

Na konci 17. století již západní část ostrova patřila díky francouzským pirátům Francii, kteří zde dopravili tisíce afrických otroků pro práci na jejich plantážích. Tak se dostalo na tento ostrov dnešní původní obyvatelstvo.

Těžká práce na plantážích byla příčinou vzpoury půl milionu otroků, kteří zde již v roce 1804 vyhlásili nezávislost a vytvořili první černoškou republiku na světě. Toto prvenství ovšem nestálo na pevných základech. Francouzští kolonizátoři zde díky rychlému převratu nestačili vytvořit fungující infrastrukturu, kulturní, náboženské a sociální hodnoty západního světa. A tak na Haiti „vypukla Afrika“. Tedy dění, které známe především z afrického kontinentu – střídání diktatur, krvavých pučů a následných vendet nebrala konce.

O této skutečnosti svědčí i fakt, že na Haiti dlouhodobě udržují pořádek modré barety OSN, které jsou obvykle tam, kde skončila válka. Dalším faktem o nefungování státu je skutečnost, že na Haiti dlouhodobě působí na osm set pracovníků od organizace Lékaři bez hranic, víc najdeme jen ve válkou zmítaném Kongu. K tomu musíme přičíst přírodní katastrofy ve formě hurikánů, povodní a sesuvů půdy, které na takřka odlesněném ostrově našli živnou půdu.

Posledním hřebíčkem do rakve tohoto státu nestátu bylo zemětřesení o síle sedmi stupňů Richterovi stupnice, které přineslo této nejchudší zemi na západní polokouli naprostou zkázu. Špatná statika cihlových staveb a narychlo vybudované chýše haitských slumů padaly jako domečky z karet.

Naneštěstí opět musíme dát za pravdu heslu: „Štěstí přeje připraveným.“ Haiti ovšem připravené nebylo. Naopak se celá desetiletí řítí propadlištěm blíž a blíž do pekel. A když na něj z hlouby země formou přírodní katastrofy šáhlo, nemělo již sílu se bránit.

Video příloha: Reportér CBS News' Jeff Glor a jeho týdení reportáž z Haiti



Bohužel jak ukazují níže přiložená videa, tak i takto velkou přírodní katastrofu umí někteří lidé využít k politikaření (to v případě Huga Chavéze) a nebo k náboženskému tmářství (a to v případě Pata Robertsona).

Video příloha: Významný americký televizní kazatel Pat Robertson odhaluje "skutečnou" příčinu zemětřesení



K tomuto videu mohu dodat jen to, že na Haiti je opravdu druhým nejčastějším náboženství animistické Vúdú a „Papa Doc“ Duvalier, bývalý diktátor, vládl v této karibské republice s pomocí vúdú stejně jako za pomoci svých policistů Tontons Macoutes (bubáci), kteří měli zastrašit obyvatelstvo.

Video příloha: Chavéz obvinil USA ze způsobení zemětřesení na Haiti



Použití „tektonických“ či „klimatických“ zbraní je známé, stejně jako politikaření Huga Chavéze, ale jejich použití v této situaci je stejně pravděpodobné jako fakt, že Chavéz je dobrým reformním politikem Venezuely.

Více o Haiti na:
Lidé a Země - Haiti (cestopisy)
České noviny – zemětřesení na Haiti

Žádné komentáře:

Okomentovat