středa 2. ledna 2013

Mapové servery a možnosti využití ve výuce V. - Interaktivní mapy I.

Interaktivní mapy umožňují vzájemnou komunikaci mezi vloženými informacemi a uživatelem. Tímto přímým způsobem vyhledávání informací můžeme velmi podstatně obohatit výuku geografie. Již v předešlých článcích o mapách a jejich využití ve výuce jsem se tomuto tématu věnoval (viz. mapy ve výuce). První část se bude zabývat interaktivními mapami, které jsou spojeny s firmou Google.

Velkou výhodou tvorby takových map je vhodný mapový podklad, který nabízí řada internetových mapových prohlížečů. Celosvětovou jedničkou je v tvorbě interaktivních map bezesporu Google Maps API. Výroba takových projektů by samozřejmě učitele velmi zdržovala, a proto může využít již vytvořených interaktivních map Google API. A nebo můžete využít map, které jsou uvedeny níže nebo v předešlých článcích o využití map ve výuce.

Zvyšování hladiny oceánů

Mapa postavená na mapovém podkladu Google Maps, ukazuje rizika zvýšení hladiny oceánů od 0 do 60 m. Využití této mapy je například u výukových témat: enviromentální migrace, globální oteplování, získávání půdy na úkor moře (poldery), přírodní nebezpečí - povodně aj.
Odkaz: http://flood.firetree.net

Mapa ukazující zvednutí hladiny oceánu o 60 metrů. Pod hladinou se ocitá podstatná část pobřeží od Francie po Litvu. Pod hladinou by se ocitla i oblast pobřeží Velké Británie a Biskajského zálivu. Otázkou do diskuse: Kolik obyvatel by bylo nuceno opustit své domovy? Jak by se změnila migrace v Evropě? 

Telekomunikační kabely

Chystáte se s žáky v hodinách bavit o dopravě? Pak nezapomeňte využít interaktivní mapu podmořských kabelů, kterými cestují informace. To nabízí mapa Greg´s Cable Map, která byla postavena na podkladu map Google a byla v ní využita veřejná data z Wikipedie. 

Mapa ukazuje všechny známé mezinárodní podmořské telekomunikační kabely včetně těch ve výstavbě. Najetím a kliknutím na vybranou trasu zjistíte v tabulkách dodatečné informace. 

Mapa obchodu se zbraněmi

A do třetice Google. Ovšem tentokrát za vývojem této interaktivní mapy nestojí jednotlivec, ale tým firmy Google. K vytvoření mapy bylo využito více než milion dat z 250 zemí světa, které poskytl Institut mírového výzkumu v Oslu. V interaktivní mapě můžeme mimo jiné vyčíst informace o tom, kam který stát vyvezl své zbraně a odkud je naopak dovezl. Dále je zde uvedeno kolik jednotliví vývozci inkasovali a kolik naopak státy za zbraně zaplatily. Nutno dodat, že mapa zobrazuje pouze obchod s lehkými a pěchotními zbraněmi a municí. 

Informace z mapy můžete využít v tématech o konfliktech, průmyslu nebo obchodu na Zemi. 

Od stejné firmy jsou i další dvě interaktivní mapy..., které jsou vytvořeny na otevřené platformě WebGL Globe. Google nabízí i vlastní tvorbu glóbusů - tedy pokud máte potřebná data pro vložení... Data nabízí například Columbia University.

Cloud Globe

Jde o interaktivní vizualizaci dat vývoje počasí na Zemi v rozmezí od 1.7. 2010 do 12.9.2012. Vybírat můžeme z vrstev: bouře, vegetace, oceánské proudy.

World Population

Zajímavá vizualizace hustoty a velikosti osídlení na Zemi v období 1990 až 2000.
Odkaz: http://workshop.chromeexperiments.com/globe/

Památky UNESCO

Podkladem pro interaktivní mapy mnoha organizací jsou rovněž mapy Google. Výjimkou není ani portál světového dědictví UNESCO. Najetím na mapový bod zjistíme o jakou památku se jedná. Kliknutím na ni se hypertextem přeneseme na podrobnější údaje.
Odkaz: whc.unesco.org

Mapu můžete využít zejména v regionální geografii. 

Live Piracy Map

Mezinárodní námořní úřad (IMB) vydává a pravidelně aktualizuje mapu pirátských útoků a loupeží, které byly této společnosti nahlášeny. Umožňuje tak sledování tohoto nebezpečného jevu a podává informace o problémových oblastech.
Odkaz: http://www.icc-ccs.org/piracy-reporting-centre/live-piracy-map

Mapu jsem využil v tématu regionální geografie oceány na Zemi jako motivaci na začátku hodiny.

Archiv pořadů ČT

Ve svých hodinách velmi rád využívám dokumenty z archívu ČT. Na svém webu využívá mapy Google jako rychlý rozcestník - např. archiv programů Na cestě, Cestománie, Objektiv aj. 
Odkaz: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1185966822-na-ceste/4152-mapa-navstivenych-mist/

Panoramio - Photos of the World

Panoramio je geolokačně zaměřený komunitní web pro sdílení fotografií. Každá fotografie nahraná na tento web by měla být opatřena zeměpisnými souřadnicemi a zobrazuje se na mapě světa (s využitím Google Maps). Vybrané fotografie se zobrazují i přímo v programu Google Earth a na Google Maps, samotná společnost Google tento web v roce 2007 zakoupila. (Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Panoramio) Vkládání vlastních fotografií je možné až po přihlášení.

Na web Panoramio můžete vkládat obsah i vy (přihlásit - vložit - sdílet). Prohlížení zjednodušují kategorie.

Nature Soundmap 


Ve spolupráci s profesionálními zvukaři vznikl a dále vzniká zajímavý mapový projekt, který se snaží zmapovat zvuky přírody. Můžete se tak zaposlouchat do příboje v Indonésii, zpěvu keporkaků v Atlantiku, hyeny v Keni, nebo poklid Sibiře. 
Odkaz: http://www.naturesoundmap.com/


Zvuky přírody vyberete prostým najetím na bod v mapě, dáte poslouchat, nebo si můžete přečíst více informací o zvuku. 

Tento výčet interaktivních map  od Google jistě není úplný, a pokud narazím na další zajímavý projekt, tak jej do článku přidám. A budu rád, pokud i vy zašlete nějaký vhodný námět (třeba formou komentáře) a tím obohatíte mě i ostatní čitatele...

1 komentář:

  1. Přidán mapový projekt zvuky přírody (http://www.naturesoundmap.com/).

    OdpovědětVymazat