neděle 9. prosince 2012

ZMATKY A ZVĚSTI O KONCI SVĚTA



Již je to tady znovu! Éterem se šíří zvěsti o konci světa … a jiné podobné zvěsti. Samozřejmě i žáci naší školy mě bombardují těmito „zaručenými“ zprávami a otázkami o příchodu konce světa! Proto bych chtěl uvést jakýsi návod pro všechny, kteří musí na podobné otázky odpovídat:
-          Využijte i tyto informace ve výuce – vnitřně motivuje žáky k vyhledávání informací a zájmu o problematiku naší planety a vesmíru.
-          Poraďte žákům (a nejen jim), jak ověřovat opravdovost, správnost, pravdivost těchto informací prostřednictvím  serveru HOAX.CZ (v počítačovém světě slovem HOAX nejčastěji označujeme poplašnou zprávu, která varuje před neexistujícím nebezpečným virem, poplašnou zprávou, podvodným e-mailem apod. ).  Zde po krátkém hledání najdete i hoax o konci světa:  http://www.hoax.cz/hoax/pripravy-na-konec-roku-2012/
-          Sdělte žákům, kde hledat ověřené informace týkající se skutečných nebezpečí.  Například stránku o programu NASA (viz. Wikipedia:  Turínská stupnice (Turínská škála - metoda pro kategorizaci nebezpečí dopadu blízkozemních objektů jako planetek a komet. Komplexnější stupnice je Palermská stupnice). Opět vám může pomoci internet: http://neo.jpl.nasa.gov/risk/ (viz. projekt NASA sledující objekty blízké Zemi - obrázek).



-          A v neposlední  řadě  tím ukážete žákům, že internet může být dobrý sluha, ale špatný  pán. Že totiž ne všechny informace na tomto cenném médiu informací a služeb jsou pravdivé. Je proto nutné učit se informace nejen vyhledávat, ale taky třídit, kriticky posuzovat a hodnotit.
-          Podobně můžete žáky informovat o dalších možnostech hrozby.

Zajímavý rozhovor v z pořadu Všechnopárty (7.12.2012) s Jiřím Grygarem z archivu ČT (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10090925908-vsechnoparty/212522161600038/obsah/233881-jiri-grygar/)

Žádné komentáře:

Okomentovat