neděle 23. prosince 2012

Mapové servery a možnosti využití ve výuce II. - Mapy Google

Veškeré potřebné informace si můžete nastudovat v nápovědě služby Mapy Google, popřípadě na Wikipedii, která s Google Maps (Mapy Google) výrazně spolupracuje. Rovněž je nutno připomenout, že plné využití této mapové služby získáte až po přihlášení na účtu Google.

Obrázek ukazuje možnosti vrstev v Google Maps v satelitním (leteckém) zobrazení.

Hlavní možnosti Google Maps:
- různé druhy mapových podkladů (základní, satelitní, terénní)
- mapové vrstvy (doprava, počasí, webkamera, videa - YouTube, fotografie - Panoramio, informace - Wikipedie aj.)
- šikmé letecké snímky (v ČR BrnoFrýdek-MístekHradec KrálovéKarlovy VaryLiberecMostOlomoucPardubicePlzeňPrahaTepliceÚstí nad LabemZlín)
- Street View (info k panoramatickému pohledu do ulic)
- moje místa (možnost přidávat svá místa po přihlášení)
- samozřejmostí je plánování tras, tvorba online odkazů, stažení mapy a její tisk
- další přidružené projekty: mobilní verze, mapa: vesmíru, Měsíce, Marsu, dopravy

Mapa ukazuje možnosti využití Stree View na konci roku 2012.

Možnosti využití Street View

Tato skvělá aplikace umožňuje velmi podrobný vizuální pohled do ulic měst a států. Umožňuje velmi podrobnou analýzu běžného života. Příklady využití jsou prakticky neomezené: pohled do hlavních měst států, návštěva významných míst (památek), běžný život v maloměstě (na vesnici), stav na silnicích (dálnicích), urbanizace, hustota osídlení....

Obrázek ukazuje možnost využití Street View na statickém pohledu na Paříž (mapa online umožňuje pohled dynamický).

Další možností jak rychle pracovat se Street View je využít galerie Google Map. V jednotlivých kolekcích, které obsahují další kategorie můžete navštívit například:
- světové dědictví UNESCO
- Arktidu nebo Antarktidu
- horská střediska
- centrum NASA
- podmořský svět


Ke zcela novým projektům patří mapování podmořského dna.

Více na: http://www.zive.cz/bleskovky/google-v-mapach-nabizi-street-view-uvnitr-budov/sc-4-a-165494/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=zive&utm_campaign=copylink
Pokud se budete ve Street View brouzdat ulicemi San Francisca nebo New Yorku a jiných velkých měst, možná si v mapě všímnete žlutých puntíků, které se objeví, když umístíte do mapy žlutého náhledového panáčka. Pokud s ním najedete a spustíte nad některým z těchto bodů, zobrazí se interiérový snímek Street View - Google Maps Business. Jde vlastně o virtuální prohlídky vnitřku budov.


Prozatím jsou mapovány jen prodejní (komerční) plochy.


Moje místa

Moje místa umožňuje uživatelům a firmám vytvářet své vlastní mapy s umístěním značek, křivek a informací do mapy. Takto si můžete do výuky připravit sérii fotografií i s popisem a nemusíte v hodině ztráce čas zdlouhavým vyhledáváním...


Práce s přidáním vlastního místa je velmi jednoduchá a intuitivní - moje místa - vytvořit mapu - přidat značku místa - vložit informace - uložit - a je hotovo. Místo se dá kdykoliv upravit nebo odstranit.


1 komentář: